Katar uložio više nego na 8 poslednjih Mundijala

Katar uložio više nego na 8 poslednjih Mundijala

Katar je uložio mnogo novca u pripremu Svetskog prvenstva u fudbalu. Ukupan iznos je službeno 220 milijardi dolara, ali se po nekim procenama penje i do 300 milijardi dolara. Toliko je potrošeno u zadnjih 12 godina, otkako se Katar izborio da bude domaćin ovog prvenstva. To je 16 puta više nego što je potrošila prošla zemlja domaćin Rusija.

Ukupni trošak je više od tri puta veći nego ukupni trošak svih osam Svetskih fudbalskih prvenstava od 1990. Prethodni najveći budžet iznosio je 19.1 milijardu dolara, koliko je Brazil potrošio 2014., dok je Južnoafrička Republika izdvojila tek 4.9 milijardi dolara. Tako je Brazil potrošio jedanaest puta manje od Katara, a Južnoafrička Republika četrdeset pet puta manje.

Podatke je izneo urednik i poznati novinar BBC-ja Ron Atkins.

Katar je izgradio sedam novih stadiona i jedan preuredio. To je samo mali deo od ukupno 200 do 300 milijardi dolara troškova. Izgrađeni su i podzemna železnica, brojni hoteli, golf-tereni i marine; sva infrastruktura potrebna za primanje 1-2 miliona privremenih stanovnika.

Iako je planirano 12 stadiona, broj je smanjen na 8 (7 novih + rekonstrukcija) zbog finansijskih problema. To je najmanji broj stadiona na kojima će se igrati od 1978., kada je prvenstvo imalo samo 16 ekipa.

S druge strane, očekuje se zarada od maksimalno 20 milijardi dolara za celu privredu te države, čime se pokriva svega deseti deo troškova.