Kineski mirovni plan za Ukrajinu

Kineski mirovni plan za Ukrajinu

Kina je objavila dokument od 12 tačaka u kojem detaljno iznosi svoj stav o ratu u Ukrajini i poziva na prekid neprijateljstava i mirovne pregovore.
U dokumentu pod nazivom „Stav Kine o političkom rešavanju ukrajinske krize”, koji je objavljen onlajn, kinesko ministarstvo spoljnih poslova navodi da će Kina nastaviti da igra konstruktivnu ulogu u nastavku mirovnih pregovora, preneo je Si-En-En.
Posle svake tačke sledi paragraf koji objašnjava stav Kine, ali ne daje konkretne predloge o tome na koji način bi kineski stavovi trebalo da se postignu.
U dokumentu se navodi sledećih 12 tačaka: poštovanje suvereniteta svih zemalja, napuštanje hladnoratovskog mentaliteta, prekid neprijateljstava, nastavak mirovnih pregovora, rešavanje humanitarne krize, zaštita civila i ratnih zarobljenika, očuvanje bezbednosti nuklearnih elektrana, smanjenje strateških rizika, olakšavanje izvoza žitarica, zaustavljanje jednostranih sankcija, održavanje industrijskih i lanaca snabdevanja stabilnim, kao i promovisanje postkonfliktne obnove.
Ambasador EU u Kini Horhe Toledo rekao je danas na brifingu za novinare u Pekingu da kineski dokument nije mirovni predlog i da će Unija proučiti kineske stavove, preneo je Rojters.
„Ako je dokument pozitivan znak za Ukrajinu onda je to pozitivan znak za EU, iako pomno proučavamo papir”, naveo je Toledo.
Ukrajina je ocenila da je kineski dokument dobar znak i saopštila da očekuje da Kina bude aktivnija u podršci Kijevu.
Otpravnica poslova ukrajinske ambasade Žana Leščinska rekla je na istom brifingu da se nada da će Kina pozvati Rusiju da zaustavi rat i povuče svoje trupe.
Očekuje se da će kineski predsednik Si Đinping danas održati „mirovni govor”.
Američki predsednik Džozef Bajden imaće danas onlajn sastanak sa liderima G7 i ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim na obeležavanju godišnjice rata i najaviti nove sankcije pomagačima Rusije, saopštila je Bela kuća.