Komandant NATO-a, stručnjak za Rusiju

Komandant NATO-a, stručnjak za Rusiju

Na čelo NATO-a došao je američki general Kristofer Kavoli, sa više od četiri decenije karijere u Severnoatlantskom savezu. Kavoli je službovao i u Bosni i Hercegovini, Iraku i Avganistanu, istakao generalni sekretar zapadne vojne alijanse Jens Stoltenberg, na svečanosti primorpedaje . Stoltenberg je rekao da je Kavoli kao komandant američke vojske u Evropi i Africi poslednjih godina i „nadgledao najveće pojačanje američkog prisustva u Evropi sa više od 100.000 vojnika”.
Promene u vrhu vojne komande dolaze u vreme oštre NATO konfrontacije sa Rusijom. Rusija je, kako ističu zapadni izvori, Kavolijevca specijalnost. Američki general je na univerzitetu Jejl završio master ruskih studija, govori ruski jezik i bio je zadužen za Moskvu dok je radio u sedištu Pentagona.
U novoj strategiji objavljenoj prošle nedelje na samitu u Španiji, najveći vojni savez na svetu označio je Moskvu kao „direktnu pretnju” Zapadu. Bio je to veliki zaokret u odnosu na prošlu strategiju napisanu pre 12 godina, kad je Rusija za NATO bila „partnerska zemlja”.
„Jasno je da Rusija predstavlja najznačajniju i najdirektniju pretnju našoj bezbednosti”, istakao je Stoltenberg.