Kosovo pridruženi član NATO-a, Vučić: „Nikada nećemo u NATO“

Kosovo pridruženi član NATO-a, Vučić: „Nikada  nećemo u NATO“

Stalni odbor Parlamentarne skupštine NATO-a odlučio je da Skupštinu Kosova unapredi iz parlamentarnog posmatrača u pridruženog člana, saopštio je na godišnjicu početka bombardovanja SR Jugoslavije kosovski ministar odbrane, Ejup Maćedonci.
On smatra da je reč o „velikom koraku napred za bezbednost i prosperitet Kosova i regiona“.
„Članstva u NATO i EU su od suštinskog značaja za svaku demokratsku zemlju“, naveo je Maćedonci.
Prethodno se oglasio i šef delegacije kosovske skupštine u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, Driton Hiseni, navodeći da je sada Kosovo dobilo najviši nivo prisustva s obzirom na to da nije članica NATO-a.
„Kosovo je dugi niz godina imalo status člana posmatrača. Ova odluka biće formalizovana glasanjem u Parlamentarnoj skupštini NATO-a na prolećnom zasedanju Skupštine, koje će biti održano 27. maja u Sofiji“, naveo je Hiseni.
Dodaje da će sa povećanjem nivoa zastupljenosti u Skupštini NATO-a, delegacija Prištine biti proširena i imaće veće učešće u odlukama Skupštine.
„Imaćemo pravo da se obraćamo amandmanima i komentarima za svaki proces i dokument koji se obrađuje Skupština, što je ranije moralo da se radi preko delegacija drugih zemalja, uglavnom Albanije“, saopštio je Hiseni.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić komentarišući ovu odluku izjavio je: „Hvala vam, tek da znamo da nećemo u NATO nikada, da ćemo da čuvamo i štitimo svoju vojnu neutralnost. I kad ih primite u Savet Evrope i na to ćemo da imamo odgovor“.