Kum predsednika Srbije slupao „Meklaren“ od pola miliona

Kum  predsednika Srbije slupao „Meklaren“ od pola miliona

Nikola Petrović, nekadašnji generalni direktor Javnog preduzeća „Elektromreža Srbije“ i kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića, učestvovao je u saobraćajnoj nezgodi na Dedinju, a tom prilikom su povređene dve osobe. Naime, Petrović je upravljao vozilom marke „mercedes meklaren“, kada se zakucao u ogradu u Užičkoj ulici kod broja 46. Tom prilikom oborio je tri stuba i udario u auto marke „opel korsa“.

Ekipa portala Nova.rs je nakon dolaska na lice mesta zatekla vozilo AMSS-a, kao i vozilo JKP Parking servis, te dva policijska automobila. Nikola Petrović je sve vreme bio u policijskom vozilu, što je zabeležio naš fotoreporter.

Pripadnik MUP-a koji je regulisao saobraćaj u Užičkoj ulici nekoliko puta je od novinara tražio da mu kažu kako su za ovu saobraćajnu nesreću saznali, i „šta rade tu“. Iz MUP-a su za Nova.rs potvrdili da je došlo do saobraćajne nesreće, kao i da su povređena dva lica, ali nisu otkrivali identitet učesnika ove saobraćajne nezgode.

Nikola Petrović, poznat kao kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ponovo je u centru pažnje javnosti posle saobraćajne nezgode koju je sinoć posle izazvao sa svojim “meklarenom” na Dedinju.

Petrović, član SNS, bio je direktor JP „Elektromreže Srbije“, a od 1. januara 2015. obavlja funkciju potpredsednika Privredne komore Srbije.

Petrović ima veoma razgranat biznis i u Srbiji. Kako je otkriveno, kum predsednika države, osim što je vlasnik 10 mini-hidroelektrana preko suvlasništva u pojedinim firmama, istovremeno se bavi uvozom lekova i razvojem tehnologija za solarnu energiju, a u vlasništvu ima i avio-kompaniju koju je kupio od kontroverznog biznismena Stanka Subotića.

Naime, u novootkrivenim dokumentima koji su procureli tokom međunarodnog projekta “Pandorini papiri” , a koji je otkrio sakrivene poslove nekoliko desetina svetskih lidera i više stotina funkcionera iz čak 90 država, pojavilo se i ime Nikole Petrovića.

Kako je pisao KRIK, otkriveno je da je Petrović 2016. bio vlasnik ofšor kompanije „Arkshore International“ na Britanskim Devičanskim ostrvima, preko koje je imao račun u Švajcarskoj u vreme dok je bio direktor EMS-a.Vlasništvo nad tom firmom nije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije i time počinio krivično delo, jer je po zakonu bio dužan da to učini.

KRIK je pisao i da firma „Arkshore International“ nije jedina ofšor kompanija koju je imao Petrović. U januaru 2019. osnovao je kompaniju „Fabergé Advisors” u Luksemburgu i tako tajno ušao u niz poslova u Srbiji – uvoz lekova, razvoj tehnologije za solarnu energiju, kao i avio-prevoz.

U septembru 2020. CINS je objavio da je Petrović mesec dana ranije postao suvlasnik firme „Crni Vrh Power“ koja planira izgradnju vetroelektrane Crni vrh na teritoriji Žagubice, Bora i Majdanpeka. CINS je napomenuo da je on već godinama u poslu sa malim hidroelektranama, a da je samo u 2019. „država od hidroelektrana povezanih sa njim otkupila struju u visini od 2,3 miliona evra“.