Si Điping: “Zapad vrši represiju nad Kinom“

Si Điping: “Zapad vrši represiju nad Kinom“

Predsednik Kine Si Đinping osudio je Zapad, posebno SAD, zbog „represije” i „ograničavanja” njegove zemlje, prenose kineski državni mediji.
Poslednjih godina su se povećala neslaganja Zapada i Kine, od kineskog ophođenja prema muslimanskim Ujgurima do neravnoteže u trgovinskoj razmeni, preko Tajvana, dominacije u razvijenim tehnologijama ili optužbi za špijunažu, podseća agencija Frans pres.
Kao posledica toga Zapad i posebno Amerika, uveli su Kini sankcije na koje je Peking odgovorio.
Si Đinping je rekao za agenciju Sinhua da je u spoljnom okruženju Kine znatno povećan broj faktora „neizvesnosti i nepredvidljivosti”.
„Zapadne zemlje predvođene SAD-om sprovode politiku zadržavanja, opkoljavanja i represije prema Kini što je dovelo do izazova bez presedana za našu zemlju”, dodao je on.
Kineski vođa, koji se sprema da dobije treći predsednički mandat za nekoliko dana, govorio je pred članovima savetodavnog odbora tokom godišnjeg zasedanja parlamenta.
On je dodao da je poslednjih pet godina obeleženo nizom novih prepreka koje prete da zakoče ekonomski napredak Kine.
Američko-kineski odnosi prošli su kroz posebno napet period prošlog meseca kada je u SAD oboren kineski balon za koji su Amerikanci rekli da je špijunirao američke vojne objekte.