FSB sprečio atentat na ruskog tajkuna koji je finansirao Dodika

FSB sprečio atentat  na ruskog tajkuna koji je finansirao Dodika

Ruska Federalna služba sigurnosti (FSB) sprečila je pokušaj ubistva ruskog milijardera Konstantina Malofejeva, objavila je služba za odnose s javnošću FSB-a. Ruskog tajkuna pokušale su da ubiju ukrajinske specijalne službe, tvrdi FSB.

“FSB Ruske Federacije sprečio je pokušaj atentata na javnu osobu, predsednika upravnog odbora grupe Cesargrad Konstantina Malofejeva, koji su organizovale ukrajinske specijalne službe”, piše u saopštenju.

FSB tvrdi da je organizator navodnog zločina Denis Kapustin, ruski državljanin rođen 1984. godine, koji živi u Ukrajini i deluje pod kontrolom ukrajinske bezbednosne službe SBU. Osnivač je i jedan od vođa Ruskog dobrovoljačkog korpusa.

Rusi tvrde da je ubistvo trebalo da biude izvedeno detoniranjem improvizovane eksplozivne naprave pričvršćene ispod Malofejevljevog automobila. Navode i da je na sličan način ubijena ruska novinarka Darja Dugina, kćer ruskog filozofa i ultranacionalista Aleksandra Dugina.

Prema ruskoj obavještajnoj službi, Kapustin je bio organizator i izravni sudionik više terorističkih napada u Rusiji.

Konstantin Malofejev je ruski političar i preduzetnik, poznatiji kao “pravoslavni oligarh” zbog svoje religioznosti. Malofejeva su EU i SAD sankcionisali zbog umešanosti u rusku aneksiju Krima 2014. godine. Ukrajina ga je optužila za finansiranje ilegalnih proruskih paravojnih grupa.

Malofejev je na ruskoj televiziji rekao da bi Rusi trebalo da budu svesni da njihova zemlja vodi sveti rat u Ukrajini protiv sotonista i pogana.

Glas Amerike je prošle godine objavio kako je Konstantin Malofejev pre izbora 2018. godine pomagao finansiranje predsedničke kampanje Milorada Dodika.

Mediji iz BiH su 2018. godine pisali da je Malofejev, koji slovi za osobu blisku predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, bio uključen u operaciju čija je svrha osiguranje finansijske potpore vlastima Republike Srpske, koje kontroliše Milorad Dodik.