Mas: „Nema promene granica“

0

Ministar spoljnih poslova Nemačke Heiko Mas izjavio je da je ponovno prekrajanje granica na Balkanu opasna tema koja prema njegovoj oceni nije realna.

Mas je na konferenciji za novinare u Prištini, nakon sastanka sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani, istakao da se problemi ne mogu rešiti crtanjem novih mapa i podvukao da su i sami razgovori na tu temu opasni.

“Srećan sam što je ovo brzo stavljeno u fioku”, rekao je Mas.

Poseta nemačkog šefa diplomatije Kosovu dolazi nakon što su se u medijima pojavile tvrdnje o navodnom predlogu slovenačkog premijera Janeza Janeše za prekrajanje granica na Zapadnom Balkanu, kao putu za rešavanje hroničnog problema između šest država u regionu.

“Što se tiče ideja o promeni granica, nemačka Vlada ih snažno odbacuje, jer takvo rešenje ne dovodi do rešenja problema”, podvukao je on i dodao da Nemačka pruža bezuslovnu podršku dijalogu Kosova i Srbije, koji se vodi posredstvom Evropske unije.

Mas je u Prištini rekao i da će priznanje Kosova biti jedan od elemenata rešenja.

„U dijalogu o normalizaciji odnosa, normalno je da obe strane naprave kompromise i ne želim da crtam crvene linije ali znajte da će zbog istorijskih okolnosti to biti teško. Obe strane moraju da nađu spremnost za kompromis“, rekao je Mas.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je na istoj konferenciji za novinare navela da zvanična Priština neće biti deo “opasnih avantura” koje podrazumevaju promenu granica ili ustavne izmene koje će ugroziti funkcionalnost zemlje.

Napomenula je da će Kosovo nastaviti dijalog sa Srbijom o normalizaciji odnosa dve strane, ali da će on biti zasnovan na jasnim principima.