Merkel u Aušvicu

0

Nemačka kancelarka Angela Merkel će narednog petka prvi put posetiti Aušvic, najavio je 29. novembra njen kabinet.
Poseta je povezana s obeležavanjem 75 godina od oslobađanja tog nacističkog koncentracionog logora za Jevreje koji se nalazi u Poljskoj.
Poslednja poseta šefa nemačke vlade bivšem logoru Aušvic-Birkenau gde je ubijeno skoro milion Jevreja, bila je pre 24 godine, pred obeležavanje pola veka od kada su sovjetski vojnici januara 1945. oslobodili grupu preživelih logoraša.
Kancelarka Merkel će s premijerom Poljske Mateušeom Moravijeckim odati poštu žrtvama minutom ćutanja ispred “Zida smrti” u Aušvicu gde su streljane hiljade zatočenika, a potom će posetiti i logor Birkenau gde će održati govor i položiti venac, najavila je agencija AFP.
Helmut Šmit je bio prvi šef Vlade Nemačke u poseti tom logoru, 32 godine posle njegovog oslobađanja 27. januara 1945. godine. Drugi ga je, i to dvaput – 1989. i 1995. godine, posetio kancelar Helmut Kol.
Tokom Drugog svetskog rata, od 1940. do 1945. godine, 1,1 milion ljudi, skoro u celini Jevreja, ubijeno je na masovan, industrijski način – gasom i drugim sredstvima, i spaljeno u logoru Aušvic-Birkenau koji su nacisti otvorili na jugu okupirane Poljske.

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Unesite ime