Putin: „Rusija nastavlja da pomaže afričke zemlje“

Putin: „Rusija nastavlja da pomaže afričke zemlje“

Rusija će nastaviti da pomaže afričkim zemljama u jačanju njihovog suvereniteta i aktivnijem učešću u rešavanju globalnih pitanja, poručio je predsednik Rusije Vladimir Putin u pozdravu učesnicima i gostima Ekonomskog i humanitarnog foruma „Rusija-Afrika“.
„Danas se Afrika sve sigurnije deklariše kao jedan od polova multipolarnog sveta u nastajanju. Ovde uzimaju maha pozitivne promene u proizvodnji i poljoprivredi, u transportnoj infrastrukturi i energetskom kompleksu, zdravstvu i obrazovanju, kao i drugim oblastima“, ocenio je ruski lider.
Kako je dodao, važno je što je poslednjih godina saradnja Rusije sa Afrikom dostigla novi nivo.
„Nameravamo i dalje da je razvijamo: da podstičemo trgovinu, investicije, produbljujemo saradnju, zajedno radimo na pitanjima kao što su borba protiv siromaštva, obuka savremenih kadrova, osiguravanje prehrambene bezbednosti, klimatske promene. Naravno, nastavićemo da na svaki mogući način pomažemo afričkim partnerima u jačanju nacionalnog i kulturnog suvereniteta, u aktivnijem učešću u rešavanju regionalnih i globalnih pitanja”, navodi se u pozdravu Putina učesnicima i gostima ekonomskog i humanitarnog foruma „Rusija-Afrika“.
Takođe se navodi da Rusija podržava težnje afričkih zemalja ka socijalnoj i ekonomskoj stabilnosti i napretku.