Milanović podneo ostavku

Milanović podneo ostavku

Zoran Milanović iznenada je dao ostavku na mesto predsednika Hrvatske. Predsednik će, u neočekivanom raspletu, postati Miroslav Škoro. Milanović, koji je dosad tvrdio da nema nameru da daje ostavku, u neočekivanom je manevru ostavku podneo predsedniku Ustavnog suda Miroslavu Šeparoviću.

Ostavku je podneo kako bi mogao aktivno učestvovati u izbornoj kampanji u kojoj mu je glavni protivnik aktuelni premijer Andrej Plenković.

Od Milanovićeve ostavke još je veće iznenađenje to što će funkciju predsednika do vanrednih predsedničkih izbora preuzeti nezavisni saborski zastupnik Miroslav Škoro. Škoro, naime, preuzima funkciju predsednika države jer su predsednik sabora Gordan Jandroković, ali i svi potpredsednici kandidati na izbornim listama koje su već definisane, što znači da ne mogu biti vršioci dužnosti predsednika.

U tim okolnostima, potvrđeno je, Ustavni sud usvojio je tumačenje po kojem dužnost predsednika preuzima poslednji razrešeni potpredsednik sabora. To je Škoro pa je Ustavni sud doneo odluku da on privremeno preuzme dužnost predsednika države.