Ministarstvo: I mediji odgovorni za nasilje

0

Ministarstvo prosvete reagovalo je danas povodom učestalih objava medija u vezi sa vršnjačkim nasiljem, navodeći da su nakon nasilja u Srednjoj školi Barajevo mediji objavili informacije o nekoliko situacija vršnjaškog nasilja koje se nisu dogodile “u školskom ambijentu i za vreme školskih aktivnosti”.

Ministarstvo je saopštilo da mediji kao kreatori javnog mnjenja imaju punu odgovornost prilikom senzacionalističkog i netačnog objavljivanja vesti i informacija.

“Mediji su suprotno utvrdjenim činjenicama u školski kontekst stavili situacije vršnjačkog nasilja koje su se dogodile posle nastave i izvan prostorija škola kao u slučaju Osnovne škole ‘Branko Radičević’ (Velika Moštanica), ‘Jefimija’ i ‘Prva Obrenovačka osnovna škola’ u Obrenovcu, kao i vršnjačko nasilje koje se dogodilo u večernjim časovima u Zemunu”, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je navelo da su se u tim slučajevima škole uključile pružajuči potrebnu podršku, iako ne snose odgovornost za ponašanje učenika koje se dogadja u periodu kada su isključivo odgovorni roditelji i kada prevashodno postupaju druge nadležne službe i institucije kao što je policija ili centar za socijalni rad.