Zelenski pleni kompanije oligarha

Zelenski pleni kompanije oligarha

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potvrdio je da je preuzeo kontrolu nad pet strateških poduzeća koji su dosad bili u vlasništvu ukrajinskih oligarha.

Ukrajinska vlada je preuzela najvećeg nacionalnog proizvođača nafte Ukrnaftu kao i Ukrtatnaftu, najveću rafineriju u zemlji koja je obustavila rad nakon ruskih raketnih napada u prvim mesecima invazije.

Ove firme je kontrolisao Igor Kolomojski, oligarh koji je podržao predsedničku kandidaturu Zelenskog 2019. godine i koji se sada suočava s istragama o nelikvidnosti PrivatBanke, još jedne od njegovih firmi. Kolomojski je sve do sredine 2010-ih bio jedna od najmoćnijih osoba u Ukrajini.

Navodno je u svom je uredu držao akvarijum za morske pse. Volodimir Zelenski, sadašnji predsednik Ukrajine, ne bi bio tu gde je danas bez Kolomojskog. Kao glumac i zabavljač, Zelenski je radio za medijsku mrežu spomenutog oligarha – koja mu je dala podršku kada se kandidovao za ukrajinskog predsednika.

Početkom 2021. Zelenski je navodno prekršio vlastita pravila karantina i priredio rođendansku proslavu u stanu Kolomojskog u Kijevu, ali danas se čini da je prijateljstvo puklo.

Kijev je također preuzeo MotorSich, proizvođača turbina za avione i motora za helikoptere sa sedištem u Zaporožju.

“Ovakvi koraci su potrebni našoj zemlji u ratnim uslovima i pomoći će u zadovoljenju hitnih potreba našeg odbrambenog sektora”, napisao je Zelenski na Telegram kanalu.

Državne zaplene – koje ukrajinski zvaničnici opisuju kao privremene – dolaze u vreme ruskih napada na energetsku infrastrukturu Ukrajine.

Zelenski kroz parlament progurao takozvane reforme “deoligarhizacije” čiji je cilj bio da obuzda uticaj najbogatijih poslovnih ljudi u zemlji.

Kolomojski se suočava s domaćim i međunarodnim istragama zbog toga što su vlasti 2016. godine otkrile gubitke više od 5 milijardi dolara koji nisu evidentirani.

Bivši vlasnik i predsednik nacionalizovanog MotorSicha, Vjačeslav Boguslajev uhapšen je prošlog meseca pod optužbom za izdaju. Lokalni tužioci tvrde da je kroz izvozne operacije proizvedene motore usmerio prema Moskvi koja ih je koristila za svoje helikoptere.

Među kompanijama koje je država preuzela je i AutoKraz, proizvođač kamiona i vozila za domaći vojni transport, kao i vozila za transport raketnih sistema. Prethodni vlasnik je bio Konstantin Živago koji j eizbegao iz Ukrajine.

Zaplenjen je i Zaporožtransformator, proizvođač delova električne mreže u Zaporožju, kompanija koja bila u vlasništvu Konstantina Grigorišina, oligarha i vladara ukrajinskog energetskog sektora kojeg su Rusi 2015. optužili za utaju 10 miliona evra poreza. Grigorišin se nakon toga iz Rusije trajno preselio u Ukrajinu gde je, u međuvremenu, stekao ukrajinsko državljanstvo. Grigorišin, inače, poseduje rusko, ukrajinsko i kiparsko državljanstvo.