Napad na sveštenika u Prizrenu

Napad na sveštenika u Prizrenu

Eparhija raško-prizrenska osudila je večeras incident koji se dogodio u Prizrenu kada je, kako navode, jedna osoba postavila zastavu OVK na autobus kojim su došli hodočasnici iz centralne Srbije, a potom i fizički nasrnula na sveštenika.

Iz Eparhije navode da se incident dogodio jutros oko 08.45 časova u centru grada, odnosno ispred hotela Teranda, gde se i nalazio autobus vranjskih registracija kojim su hodočasnici došli kako bi prisustvovali liturgiji i obilazili prizrenske svetinje.

Jedan kosovski Albanac okačio je zastavu OVK na prednji deo autobusa, a zatim krenuo da verbalno provocira hodočasnike iz centralne Srbije“, navode iz Eparhije.

Preciziraju da je u tom trenutku prizrenski sveštenik J. R. prišao autobusu da dočeka poklonike i savetovao ih da ne nasedaju na provokacije.

Pomenuto lice fizički je nasrnulo na sveštenika, grubo mu zavrnuvši ruku. Odmah su pritekli u pomoć jedan kosovski policajac i jedan građanin Albanac, nakon čega je nasilnik pobegao sa svojim vozilom. Ovaj incident dogodio se na očigled hodočasnika“, dodaju iz Eparhije.

Posle incidenta vernici su redovno učestvovali u liturgiji i obilazili verske objekte.

Eparhija raško-prizrenska incident tumači kao zastrašivanje na etničkoj i verskoj osnovi.

Izrazili su nadu da se ovakvi događaji neće ponavljati.

Očigledno je reč o izolovanom slučaju u Prizrenu, gde naše sveštenstvo i bogoslovci inače žive mirno i naši poklonici redovno dolaze da obiđu svetinje ovog grada“, naveli su.

O napadu na sveštenika večeras je izvestio Radio Goraždevac. Pozivajući se na potvrdu iz Kosovske policije, ovaj medij je javio da je uhapšena osoba osumnjičena za napad na sveštenika i da joj je određeno 48-časovno zadržavanje.