Nemačka – stranka zelenih najjača?

0

Na pitanje :”Kada bi sutra bili izbori za Bundestag, za koju stranku biste glasali?” – 26 odsto Nemaca je odgovorilo – za Zelene. To je pokazala telefonska anketa nemačkog javnog servisa ARD.

Jedan odsto manje nemaca bi glasalo za CDU, 13 odsto za AFD, 12 odsto za SPD, 8 odsto za FDP , dok bi Levica dobila 7 odsto glasova. Ova neobična anketa je obuhvatila hiljadu građana koji su odgovarali na pitanja o rejtingu političara I stranaka.

Kancelarka Angela Merkel je I dalje najomiljeniji političar u Nemačkoj, bez obzira što se beleži pad njene popularnosti. Čak 53 odsto anketiranih je zadovoljno njenim ukupnim radom.

U anketi je postavljeno i pitanje: koja stranka trenutno ima najbolje odgovore na pitanja budućnosti, 45 odsto Nemaca „ne zna” odgovor ili odgovara sa: „nijedna”. Nemački javni servis ARD je, naime, te dve mogućnosti stavio u istu kategoriju. A na dijagramu nema nekih stranaka (14%).

Tako je i na toj slici uočljiva dominacija Zelenih.

Pošto je glavna tema Zelenih – ekologija zaključak je da je za najveći broj Nemaca u ovom trenutku najveći problem „zaštita klime”, sinonim za ekologiju u nemačkim medijima. Zeleni veliki deo svog uspeha duguju i slabosti vladajućih Demohrišćana i Socijaldemokrata. Početkom maja je oko 40 odsto građana bilo zadovoljno radom nemačke vlade, a sada je taj broj pao na 28 odsto. Prema mišljenju anketiranih građana, najveća greška CDU i SPD je što su se premalo starale o temama koje su zaista važne građanima. To je mišljenje tri četvrtine građana.

Oni zameraju strankama da na loše načine objašnjavaju svoje pozicije, a posebno im smeta izbor kadrova.

Samo 13 odsto građana (i samo 27 osto pripadnika Demohrišćana) smatra da bi predsednica CDU Anegret Kramp-Karenbauer bila dobra kancelarka. SPD ima još gori rejting: nakon što je Andrea Nales podnela ostavku na funkciju predsednice stranke (koju sada predvodi prelazni trijumvirat), niko od visokih političara nije najavio da bi hteo da preuzme taj posao.

Sedamdeset odsto anketiranih smatra da ne može da prepozna program SPD, bez obzira što je velika koalicija Demohrišćana I SPD vladala dva mandata. Dve trećine ispitanih je pozdravilo ostavku Andree Nales na funkciju predsednice stranke. Mali broj anketiranih smatra da vladajuća koalicija ima budućnost