Nemačku blokirali štrajkovi

Nemačku blokirali štrajkovi

Hiljade traktora blokiralo je juče Nemačku u najvećem protestu tamošnjih poljoprivrednika u istoriji. Paori protestuju protiv plana vlade o smanjenju subvencije za gorivo, u okviru najavljenog prilagođavanja saveznog budžeta.

Vlasti su pozvale građane da koriste više šinski prevoz i ne idu automobilima, poslodavci su poručili zaposlenima da rade od kuće gde je to moguće, dok će škole pravdati izostanke deci. Scene sa blokadama su se i proteklih sedmica viđale tu i tamo po Nemačkoj. A stotine traktora su sredinom decembra stajale u centru Berlina.
Iz nemačke vlade tvrde da ih protest neće pokolebati u nameri da sprovedu planirano. Portparol vlade je juče, kako je preneo Rojters, rekao na konferenciji za medije da ne razmatraju bilo kakve izmene svojih planova za postepeno ukidanje poljoprivrednih subvencija. Vlada je ta koja, kako je rekao, „na kraju mora da donese odluku i da sprovodi promene, koje ne mogu uvek da se dopadnu svima”.
Nakon što je Ustavni sud zabranio Saveznoj vladi da se zadužuje i određene troškove unese u budžet za ovu godinu, nastala je „rupa”od 17 milijardi evra. Koaliciona vlada koju čine tri partije, Socijaldemokratska, Zelena i Liberali, postigla je kompromis o ispravljenom budžetu sa brisanjem raznih subvencija, što će dovesti do značajnog povećanja cene benzina i dizela, električne energije, grejanja.
Jedan od učesnika jučerašnjeg protesta u Donjoj Saksoniji teško je povređen nakon što ga je udario vozač automobila, saopštila je lokalna policija. Incident se dogodio u blizini grada Frizojta, a povređeni poljoprivrednik prebačen je u bolnicu spasilačkim helikopterom, prenosi „Frankfurter algemajne cajtung”.