Nepoverenje premijeru Džonsonu?

Nepoverenje premijeru Džonsonu?

Britanski premijer Boris Džonson je na ivici izglasavanja nepoverenja nakon ljutitih reakcija iz redova Konzervativaca zbog tvrdnji da su se u njegovoj rezidenciji održavale zabave za vreme karantina, javlja Rojters.

Pošto je Džonson odbacio optužbe svog bivšeg savetnika da je lagao u parlamentu o jednoj zabavi, Dejli Telegraf i ITV News navode izvore koji kažu da bi danas mogao u parlament da stigne potreban broj pisama njegovih zastupnika koji pozivaju da se izglasa nepoverenje Džonsonu.

Čak 20 konzervativnih zastupnika koji su svoja mesta u parlamentu osvojili na poslednjim parlamentarnim izborima 2019. godine planiraju da podnesu zahteve za nepoverenje Džonsonu, navodi Telegraf.

Džonsonov ured nije hto da komentariše ove navode.

Pre samo dvije godine on je bio miljenik svoje stranke nakon što je osigurao najveću konzervativnu većinu od1987. godine,od vlasti Margaret Tačer, a što mu je omogućilo da ispuni obećanje da će Britaniju izvesti iz EU-a.

Odnos se brzo pogoršao zbog stalnih otkrića o očitom kršenju strogih pravila izolacije koje je propisala britanska vlada.

Da bi izazvali promenu, odnosno izazov, vodstva, 54 od 360 konzervativnih zastupnika u parlamentu moraju napisati pisma nepoverenja predsedniku stranačkog odbora.

Pisma su poverljiva, a jedina osoba koja će znati koliko je zastupnika napisalo pismo je predsednik odbora.

Britanski mediji izvestili su da se najmanje 11 okupljanja održalo u Džonsonovoj rezidenciji u Dauning stritu 10 ili u drugim vladinim prostorijama u 2020. i 2021. godini, kada su pravila o izolaciji ograničavala broj ljudi na skupovima.

Podrška javnosti je zbog skandala naglo pala i Džonsonu i Konzervativnoj stranci.