Rio Tinto ne odustaje

Rio Tinto  ne odustaje

Kompanija Rio Tinto je saopštila danas da je usled kašnjenja u ishodovanju odobrenja za eksploataciono polje, revidirala dinamiku realizacije projekta „Jadar”.
Na osnovu trenutnih procena i pod uslovom da se ishoduju sva relevantna odobrenja i dozvole, očekuje se da prva komercijalna proizvodnja bude najranije 2027. godine, navodi se u saopštenju i podseća da je prethodni planirani rok bio 2026. godina.
Iz Rio Tinta dodaju da kompanija ostaje posvećena razvoju projekta „Jadar” i prepoznaje da u daljem napredovanju projekta mora da sluša i poštuje stavove svih zainteresovanih strana, prenosi Tanjug.
Rio Tinto napominje da će iskoristiti dodatno vreme da nastavi angažovanje sa zajednicom i razjasni sva pitanja u vezi sa potencijalnim uticajem projekta na životnu sredinu.
Dobijanje odobrenja o eksploatacionom polju je, navodi kompanija, neophodan uslov da Rio Tinto formalno podnese Vladi Srbije studije procene uticaja na životnu sredinu, koje će uključivati javne konsultacije.
Studije procene uticaja na životnu sredinu ključne su u proceni i definisanju mera za ublažavanje potencijalnih uticaja na životnu sredinu. Izrada studije izvodljivosti se nastavlja, a završetak se revidira na osnovu ponovo procenjene dinamike realizacije projekta.
Rio Tinto je posvećen poštovanju najviših ekoloških standarda i razvoju Projekta „Jadar” na održiv način, u skladu sa najboljim međunarodnim praksama i svim važećim zakonima i propisima Republike Srbije i Evropske unije, piše u saopštenju.