Palmer: Hitno nastaviti dijalog

0

Sjedinjene Američke Države volele bi da se dijalog Beograda i Prištine hitno nastavi, a da postignuti dogovor može u potpunosti da se primeni i da se “proda” javnosti obe zemlje, rekao u ekskluzivnom intervjuu za Glas Amerike zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer.

Zvaničnik Stejt departmenta rekao je da SAD ne povlače “crvene linije” u procesu pregovora što, kako je naveo, ne znači da su sve opcije otvorene.

“Ne gledamo na ovo kroz neke vremenske okvire. Podržavamo normalizaciju odnosa Srbije i Kosova, voleli bismo da vidimo da se dijalog nastavi što je pre moguće, i da se dve strane dogovore o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa u pravo vreme. Da li će to biti ove godine, ne mogu da predvidim”, rekao je Palmer.

Dodao je da SAD trenutno više zanima da se obe strane vrate pregovaračkom stolu. “Da obnove dijalog i napreduju ka tom dogovoru, korak po korak. Ne mislim da bi postavljanje veštačkih rokova pomoglo u tom procesu, ali bismo voleli da se pregovori nastave što je pre moguće, hitno”, rekao je on.

Palmer ističe da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić “jasno rekao da je spreman da se vrati pregovorima kada se ukinu takse i da radi na postizanju dogovora o punoj normalizaciji odnosa”. “Verujemo da je iskren i da je kosovska strana iskrena u nameri da se postigne puna normalizacija odnosa, ali to su komplikovana pitanja – politički, pshiloški, emocionalno. I potrebno je vreme da se to reši, a prvi korak je da se obe strane vrate za pregovarački sto i pokrenu stvari u pravom smeru”, navodi Palmer.