“Parazit“ osvojio 4 Oskara

0

Južnokorejski film “Parazit” nagrađen je Oskarom za najbolji igrani film, što je prvi put u istoriji da glavnu nagradu ponese film sa neengleskog govornog područja.
Ukupno je osvojio četiri Oskara. Proglašen je i najboljim stranim filmom, a nagrađen je i za najbolji scenario, dok je njegov režiser Bong Džun Ho nagrađen za najboljeg reditelja.
Producent filma Parazit Kvak Sin Ae, koji je primio nagradu, rekao je da je “ostao bez teksta”.
“Nismo ni sanjali da će se ovo dogoditi”, dodao je producent te socijalne satire o dve porodica iz potpuno različitih društvenih klasa.
Jedan od favorita za najbolji film, epska drama o događaju iz Prvog svetskog rata 1917, osvojio je tri Oskara, ali sva tri u tehničkim kategorijama – za najbolju fotografiju, vizuelne efekte i miks zvuka.
Rene Zelveger dobila je Oskara za ulogu Džudi Garland u filmu “Džudi”, dok je Hoakin Finiks nagrađen Oskarom za ulogu Džokera u istoimenom filmu.
Finiks je, dok je primao nagradu, zamolivši okupljene da mu ne aplaudiraju, rekao da je njegova glavna misija da da glas onima koji ga nemaju.
Bred Pit i Lora Dern osvojili su Oskara za najbolje prateće uloge u filmovima Bilo jednom u Holivudu odnosno Priča o braku.