Iran – satelit nije stigao u orbitu

0

„NEZAUSTAVLJIVI smo, stižu novi veliki iranski sateliti“, objavio je na tviteru iranski ministar telekomunikacija Mohamed Džavad Azari Jahromi, juče kada je lansiran iranski satelit. Ministar je ubrzo tvitovao „da ne može uvek da ima dobre vesti“, potvrđujući tako da satelit nije stigao u orbitu. Satelit „Zafar“ je trebalo da bude u funkciji predstojećih , kako mnogo tvrde, presudnih parlamentarnih izbora u Iraku i 41. godišnjice islamske revolucije.
Satelit je uspešno dostigao visinu od 540 kilometara ( što je 90 odsto puta), ali nije dostigao potrebnu brzinu, izjavio j ena državnoj televiziji portparol ministarstva odbrane.
Sjedinjene Američke Države tretiraju lansiranje satelita kao deo „neprijateljskog“ razvoja raketnog programa Irana. Vašington strahuje da bi iranske rakete mogle da budu korišćene za lansiranje nuklearnih bojevih glava. S druge strane, Teheran negira da je ikada razvijao nuklearno oružje i da njihov satelitski program nije paravan za razvoj raketa.
Satelit je bio namenjen komunikacijama i bio je opremljen sa četiri kamere, trvde agencije. Iran je prvi satelit lansirao pore 11 godina, na 30 godišnjicu Islamske revolucije.
„Rat“ se vodi i na tviteru. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je tvitivao: “Iran danas nije uspeo da lansira satelit. Nisu , takođe, uspeli ni da pošalju oružje u Siriju i Liban, jer tamo stalno radimo“, napisao je Netanjahu.
Iran je juče predstavio i novu balističku raketu kratkog dometa. Revuliconarna garda Irana je na svom sajtu objavila da je nova raketa „Raad -500“ opremljena novim motorima napravljenim od kompozitnih materijala lakših od čelika. Predstavljen je i Salman motor za lansiranje satelita i „manevrisanje van atmosfere“.