Počinje Ramazanski Bajram

0

Posle jednomesečnog posta, muslimani obeležavaju jedan od dva najznačajnija islamska praznika – Ramazanski bajram. Početak praznika zavisi od položaja Meseca, tako da će za neke muslimane u svetu taj praznik će početiri sutra, 5. juna.

Ramazanski bajram uvek pada 1. ševala (10. mesec muslimanskog kalendara) i traje tri dana, a vernici ga smatraju “praznikom položenog ispita”. Tokom ovog praznika organizuju se i javne svečanosti i posete, a vernici razmenjuju poklone. Posle molitve, muškarci posećuju groblja, prisećaju se svojih predaka i iskazuju im poštovanje.

Potom obilaze porodicu, prijatelje i poznanike. Za to vreme žene pripremaju poslastice koje se služe tokom praznika.

Uoči praznika, reis-ul-ulema Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović poručio je da su poslednji dan Ramazana i prvi dan Bajrama prava su slika života – večito putovanje između tuge i radosti, straha i nade, prošlosti i budućnosti, prolaznosti i večnosti, siromaštva i bogatstva, bolesti i zdravlja. Predsednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija Mevlud Dudić rekao je da je Ramazan muslimane učio strpljenju, solidarnosti, bratstvu i zajedništvu i ojačao im karakter. Svim muslimanima u Srbiji praznik je čestitao predsednik

Republike Aleksandar Vučić, kao i ministri u Vladi Srbije.

U Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici institucije neće raditi tokom tri dana praznika. Na ovim prostorima praznik se čestita rečima “Bajram šerif mubarek olsun”, što otprilike znači “Neka bude čestit i blagoslovljen Bajram”.