U Crnoj Gori krštena prva trans osoba

0

Vuk Adžić kršten je u nedelju uz blagoslov Mitropolije-crnogorsko primorske i mitropolita Amfilohija u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, izjavila je predsednica Upravnog odbora LGBT Foruma Bojana Jokić. Ona je dodala da je Adžić kršten pod imenom Vuk, iako mu u ličnoj karti još uvek stoji žensko ime -preneo je sinoć CdM.

To je prva trans osoba krštena u Crnoj Gori.

– Vuk je trans momak koji još nije prošao kroz celokupnu tranziciju. Nema reči kojom bih opisala ovaj osećaj sreće i ponosa. Danas je hrišćanska ljubav prema čoveku pobedila sve razlike. Hvala Mitropoliji na raširenim rukama spremnim za zagrljaj za svu svoju decu – napisala je Jokićeva na svom Fejsbuku.

Portal prenosi da se Adžić krstio u crnogorskoj nošnji, a Bojana Jokić je dodala da je ovo prvi slučaj krštenja trans osobe koja nije prošla tranziciju.

– Država nije spremna da prihvati njegov identitet pre tranzicije već mu u svim dokumentima stoji žensko ime, a SPC jeste i u krštenici mu piše Vuk – rekla je Jokić.

Prema njenim rečima za crnogorski “Standard”, Crna Gora onemogućava promenu imena i rodnih oznaka u zvaničnim dokumentima, dok se ne kompletiraju sve faze procedure prilagođavanja pola rodu.

– Od hormonske terapije, sa svim svim propratnim operacijama. Glavni proces tranzicije je donja operacija. Ona još uvek važi za krucijalnu u poimanju promene pola – pojasnila je Jokić.

Jokić navodi da je sa druge strane Mitropolija, ovim simboličnim korakom, napravila neverovatno progresivan korak prihvatanja i potvrde identiteta često najugroženijih.

– Ovaj neverovatan potez Mitropolije crnogorsko-primorske malo je ko očekivao. Često se u našoj zemlji potencira nazadnost religijskih institucija, ali jučerašnji događaj dokazao je upravo suprotno – rekla je Jokić za “Standard”.

– Smatramo da bi bilo potpuno neprimereno da Mitropolija obaveštava javnost o bilo čijem krštenju (isto važi i za druge Svete Tajne) i uopšte nečijem učešću u crkvenom životu.

Godišnje se obavi na hiljade krštenja u Mitropoliji i ne bi bilo u redu da Mitropolija javno objavljuje lične podatke o osobama koje su se krstile, te da potvrđuje ili opovrgava tvrdnje o nečijem krštenju. Mislim da su naši razlozi potpuno jasni, logični i razumljivi – saopštila je Mitropolija crnogorsko-primorska.

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Unesite ime