Počinju vojni manevri Rusije, Kine, Indije…

Počinju vojni manevri Rusije, Kine, Indije...

Rusija i Kina ove nedelje započinju nekoliko vojnih vežbi i to se na zapadu tumači kao približavanje Moskve i Pekinga. Vežbe Vastok koje počinju sutra održavaju se svake četvrte godine na dalekom istoku Rusije. Pre četiri godine u tim vežbama je učestvovalo 30 hiljada ruskih vojnika koji su pokazali ratne veštine sa kolegama iz Kine i Mongolije.

Peking tvrdi da učešće kineskie vojske u vežbama Vastok „nije povezano sa trenutnom međunarodnom i regionalnom situacijom“.

Vežba “Vastok 2022” uključivaće preko 50 hiljada vojnika, 5000 komada oružja i vojne opreme, 140 vazduhoplova, 60 ratnih brodova i drugih plovila, sapštilo je ministarstvo odbrane u Moskvi.

Manevri, koji se završavaju sledeće srede, trebalo bi da se održe na vojnim poligonima u istočnom Sibiru, na Dalekom istoku Rusije i u Japanskom moru.

Vojnici raspoređeni u inostranstvu navodno su već stigli na područje obuke, uključujući one iz Belorusije, Kine i Indije.

Vežba, koja se održava malo više od šest meseci od početka ruskog rata u Ukrajini, usmerena je na osiguranje vojne bezbednosti Rusije i njenih saveznika, saopštava Moskva.

Vašington je saopštio da ne pridaje nikakav značaj ovim vojnim manevrima.

Vastok na ruskom znači „Istok“ i to govori sve što treba da znamo, izjavio je za Fajnenšel tajms visoki zvaničnik jedne zapadne sile, koji je želeo da ostane anoniman.

On je dodao da je „Rusija izgubila propagandni rat na Zapadu, ali da sada Putin poručuje kako se život na istoku nije promenio i da će dobiti rat u Ukrajini“.