Poginuo francuski novinar

0

Francuski novinar koji je radio za BFMTV i pratio civile u humanitarnom konvoju, poginuo je u Ukrajini, saopštio je na Tviteru predsednik Francuske Emanuel Makron.
„Novinar Frederik Lekler-Imof bio je u Ukrajini da pokaže stvarnost rata. Poginuo je u humanitarnom autobusu u kojem su bili civili primorani da beže od ruskih bombi”, napisao je Makron.
Vest je potvrdila i BFMTV koja je navela da je „Frederik imao 32 godine, bio je reporter, hrabar i diskretan”. „Izgubili smo kolegu i prijatelja”, navela je ta francuska televizija.
Šefica francuske diplomatije Katrin Kolona koja se danas nalazi u poseti Ukrajini, zatražila je „transparentnu istragu” i dodala da je novinar ubijen u „ruskom bombardovanju” humanitarnog konvoja.
Drugi francuski novinar Maksim Brandsteter koji je bio u autobusu zajedno sa stradalim Lekler-Imofom, lakše je povređen.
Prema podacima međunarodne organizacije Reporteri bez granica, u Ukrajini je od početka ruske invazije 24. februara poginulo osam novinara.

S druge strane, iz samoproglašene Luganske Narodne Republike tvrde da se „ ne radi o novinaru“, već o osobi „koja je mogla biti angažovana na isporuci municije i oružja ukrajinskim snagama“.

Francuski državljanin, koji je ubijen danas na teritoriji samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR), nije verovatno bio novinar, ali je mogao biti angažovan u isporuci municije na položaje ukrajinskih oružanih snaga, rekao je za TAS oficir Narodne milicije LNR Andrej Maročko. „On je predstavljen ne samo kao novinar. Čak i ukrajinski mediji govore da je bio dobrovoljac. Dakle, ne isključujemo da je bio angažovan na dopremanju oružja i municije na položaje ukrajinskih oružanih snaga. Zato je bio osuđen na tako tužan kraj. Ne bih ga nazvao novinarom, jer su njegovi postupci ukazivali na sasvim drugu liniju aktivnosti. Sasvim ga je moguće nazvati stranim plaćenikom. I apsolutno je jasno da je bio saučesnik ukrajinskih ekstremno desničarskih radikalnih snaga. Videli smo da takvi dobrovoljci pomažu ukrajinskim trupama, isporučuju municiju koja se koristi za ubijanje civila”, rekao je Maročko.