Policija će obezbeđivati litije

0

Crnogorska policija je saopštila da će obezbeđivati samo okupljanja prijavljena u skladu sa zakonom. Policija Crne Gore je saopštila da je juče doneta odluka da se ne obezbeđuju litije jer, kako navode, Mitropolija crnogorsko-primorska i eparhije Srpske pravoslavne crkve nisu prijavljivale javna okupljanja u skladu sa zakonom. “Takođe, kako je saopšteno da crkvene strukture ne mogu kontrolisati okupljanje građana, ali i na osnovu konkretnih saznanja koja smo dobijali sa terena, zaključak starješina je bio logičan i saopšteni stavovi su u duhu obaveza propisanih procedura”, navodi se u saopštenju policije.

Ističu da su sigurnost države i bezbednost građana zajednički interes kao i ostvarivanje demokratskih prava svakog pojedinca.

“Cijeneći navedene okolnosti Uprava policije će u skladu sa zakonom i precizno definisanim procedurama nastaviti sa obezbjeđivanjem litija uz insistiranje na potpunom poštovanju jasnih obaveza i procedura i pojačanoj odgovornosti organizatora”, zaključuje se u saopštenju.

Iz saopštenja, međutim, nije jasno da li policija obezbeđivanje litija uslovljava prijavljivanjem skupova.

Mitropolija crnogorsko-primorska juče je saopštila da je zatražila hitan sastanak sa direktorom crnogorske policije Veselinom Veljovićem zbog najave da policija neće obezbeđivati litije.