Poplave u Srbiji

0

Zbog obilne kiše koja je pala u centralnoj i zapadnoj Srbiji, u Kraljevu i Kniću je proglašena vanredna situacija, a problema zbog poplava i odrona ima i u Čačku, Dragačevu i ivanjičkoj opštini. Na više deonica u Srbiji saobraćaj je obustavljen zbog obilnih padavina i odrona . U Kraljevu su se izlili potoci i kanali za odvodnjavanje, a u pojedinim selima ušla je voda u kuće.

Kritično i u Ivanjici, Čačku, Gornjem Dragačevu, Kragujevcu, Novom Pazaru.U Kraljevu je danas proglašena je vanredna situacija situacija na teritoriji grada. Voda je ušla u kuće u Sirči, Ribnici, Kovačima i delovima gradskog područja. Pojačan intezitet padavina tokom noći i u ranim jutarnjim satima napravio je pravi haos u mestu Gruža, gde je reka Gruža odnela most. U domaćinstvima u okolini reke Gruže poplavljena su dvorišta, podrumi su puni vode. Pod vodom je i put od Gruže ka Kraljevu.

Zbog ogromne količine vode na putu zatvoren je magistralni put Kragujevac – Kraljevo. Za Kraljevo je moguće ići samo preko Mrčajevaca. U Kraljevu je , prema podacima hidrometeorološke stanice, za četiri sata palo 85 litara kiše po kvadratnom metru.

Zbog obilnih padavina od jutros je kritično i u skoro svim selima u Gornjem Dragačevu.

Usled obilnih padavina došlo je do izlivanja reka i u novopazarskom kraju. Reke Jošanica i Raška, kao i bujični potoci, poplavili su više kuća, plodnih oranica i oštetili puteve.

Trenutno je najkritičnije u naselju Šutenovac. Šef Štaba za vanredne situacije Tutina Bešir Hot rekao je da je na području te opštine poplavljeno oko dvadesetak objekat usljed izlivanja Lukavičkog i potoka Resnik.

– Reka Vidrenjak se izlila iz korita kod autobuske stanice, kao i na još nekoliko mesta u pravcu Mehovog krša i zbog toga je put u tom pravcu zatvoren. Ugroženi su fabrike nameštaja i provredni subjekti u tom gradu i zbog toga su preduzete mjere odbrane od poplava – rekao je Hot.

Reka Raška preti da se izlije i u samom centru grada, gde je tokom noći bilo problema sa izlivanjem kanalizacije.
Evakuisano je više od 20 domaćinstava zbog izlivanja potoka u selu Viča, potvrdio je predsednik opštine Lučani Milivoje Dolović.
I na području Ivanjice bujični potoci izlili su velike količine vode na gradsko i seosko područje. Najviše problema ima u Priličkom polju i Raščićima gde je voda prodrla u kuće. Sve ekipe su na terenu, vatrogasne jedinice, komunalne službe. Problema ima i u Čačku.

Selo Viča, u opštini Lučani, skoro potpuno je pod vodom. Spasilačke ekipe su na terenu, ali nije svo stanovništvo sela evakuisano.

Direktor gradske službe za spasavanje izjavio je da i pored pristigle mehanizacije i spasilačkih timova malo toga može trenutno da se uradi da se priliv vode zaustavi.

Predsednik opštine Lučani kaže da je nekoliko sela pod vodom. Prema njegovim rečima, jaka kiša počela je da špada oko pet časova jutros, a naredba za evakuaciju izdata je u 6.30. međutim, nije svo stanovništvo evakuisano.

Načelnik sektora za vanredne situacije MUP Predrag Marić je izjavio da je pet osoba evakuisano tokom noći u okolini Kraljeva i Čačka, a autobus sa 15 osoba, koji se zbog obilnih padavina zaglavio na putu Kraljevo-Kragujevac, je izvučen.

Tri osobe evakuisane su u okolina Kraljeva, a dve u mestu Viča kod Čačka, rekao je Marić.
On je istakao da je u toku noći u centralnom i zapadnom delu Srbije pala velika količina kiše i da je problema bilo na više mesta u Srbiji.

Kako je rekao, u Tutinu se voda izlila u dvadesetak objekata, uglavnom u dvrorišta i podrume, a veliki problemi su i u mestima u okolini Kraljeva gde je u pedesetak kuća voda ušla u podrume i dvorišta.

Usled obilnih padavina došlo je do izlivanja reka i u novopazarskom kraju.

Marić je istakao da je problema bilo i u Kniću i u Trsteniku, gde je noćas pala ogromna količina padavina.

Marić je istakao da nema povređenih ni nastradalih, ali da će Sektor za vanredne situacije dežurati tokom celog dana.

“Očekuje se velika količina padavina i danas, tako da smo sve snage uputili na teren”, rekao je Marić i precizirao da se to odnosi na centralni i zapadni deo Srbije.

U toku dana u centralnim, zapadnim, jugozapadnim i juznim krajevima Srbije pašće novih 30 do 50 milimetara padavina, a ponegde se očekuju i nepogode sa gradom i jakim vetrom.

Prognoza i za naredne dane ne obećava.