Predsednik Albanije predvodi antivladine proteste

0

Opoziciona Demokratska stranka u Albaniji podržala je poziv predsednika države Ilira Mete na antivladin protest i zatražila nove izbore.
Meta je pozvao na miting 2. marta protiv levičarske vlade, koju je optužio za kršenje Ustava i povezanost sa organizovanim kriminalom.
Lider Demokratske stranke Ljuljzim Baša ocenio je da ta stranka podržava Metin antivladin protest i dodao da je Albanija u ustavnoj i ekonomskoj krizi, a “demokratija je u opasnosti”.
“Postoji jedno demokratsko rešenje: na vreme završiti izbornu reformu i odmah održati slobodne i poštene izbore”, napisao je Baša.
Opozicija je prošle godine mesecima organizovala proteste koji su se često prelazili u nasilne sukobe sa policijom.
Takođe su bojkotovali parlament i lokalne izbore, optužujući vladu za nameštene izbore i povezanost sa organizovanim kriminalom.
I Meta i opozicija tvrde da reforma pravosudnog sistema koja je odobrena pre tri godine da bi se iskorenio mito i osigurala nezavisnost sudija i tužilaca, nije uspela.
Do političkog previranja u Albaniji došlo je u trenutku kada se u toj državi sprovode reforme kako bi se obezbedila karta za otvaranje pregovora za članstvo u Evropskoj uniji.
Meta, bivši lider Stranke socijalističkog pokreta za integraciju, male levičarske grupe koja je sada u opoziciji, oduvek je bio glasni protivnik vladajuće Socijalističke partije premijera Edija Rame.
Socijalisti, koji dominiraju parlamentom, pokrenuli su postupak opoziva Mete jer je pokušao da poništi opštinske izbore prošle godine.

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Unesite ime