Predsednik Albanije predvodi antivladine proteste

0

Opoziciona Demokratska stranka u Albaniji podržala je poziv predsednika države Ilira Mete na antivladin protest i zatražila nove izbore.
Meta je pozvao na miting 2. marta protiv levičarske vlade, koju je optužio za kršenje Ustava i povezanost sa organizovanim kriminalom.
Lider Demokratske stranke Ljuljzim Baša ocenio je da ta stranka podržava Metin antivladin protest i dodao da je Albanija u ustavnoj i ekonomskoj krizi, a “demokratija je u opasnosti”.
“Postoji jedno demokratsko rešenje: na vreme završiti izbornu reformu i odmah održati slobodne i poštene izbore”, napisao je Baša.
Opozicija je prošle godine mesecima organizovala proteste koji su se često prelazili u nasilne sukobe sa policijom.
Takođe su bojkotovali parlament i lokalne izbore, optužujući vladu za nameštene izbore i povezanost sa organizovanim kriminalom.
I Meta i opozicija tvrde da reforma pravosudnog sistema koja je odobrena pre tri godine da bi se iskorenio mito i osigurala nezavisnost sudija i tužilaca, nije uspela.
Do političkog previranja u Albaniji došlo je u trenutku kada se u toj državi sprovode reforme kako bi se obezbedila karta za otvaranje pregovora za članstvo u Evropskoj uniji.
Meta, bivši lider Stranke socijalističkog pokreta za integraciju, male levičarske grupe koja je sada u opoziciji, oduvek je bio glasni protivnik vladajuće Socijalističke partije premijera Edija Rame.
Socijalisti, koji dominiraju parlamentom, pokrenuli su postupak opoziva Mete jer je pokušao da poništi opštinske izbore prošle godine.