Putin pred izbore deli novac vojsci i policiji

0

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je da se pripadnicima vojske i policije podeli jednokratna isplata u vrednosti od 15.000 rubalja, odnosno 170 evra, radi, kako je objašnjeno “socijalne zaštite”, što se tumači kao pokušaj pridobijanja podrške za njegovu stranku Ujedinjena Rusija pred parlamentarne izbore u septembru.

Odluci je prethodila jednokratna isplata sume ekvivalentne 110 evra penzionerima pred izbore za donji dom ruskog parlamenta – Državnu dumu. Rejting popularnosti Ujedinjene Rusije je opao zbog rasta cena uporedo sa smanjenjem plata.

Prema posljednjim zvaničnim podacima Rusija ima oko 42 miliona penzionera i 1,7 miliona pripadnika vojske, policije i nacionalne garde.

Novinska agencija Interfaks prenela je izjavu Andreja Makarova, šefa odbora za budžet Državne dume, koji je ocenio da je ukupna vrednost isplata veća od 500 milijardi rubalja, odnosno gotovo 5,77 milijardi evra.

Ruske vlasti trude se da obuzdaju sve veću inflaciju, a Putin je, nekoliko puta od kraja 2020, davao nalog vladi da preduzme mere kako bi se cene dovele pod kontrolu.

Godišnja inflacija je dostigla 6,5 odsto, prema podacima ruske centralne banke.

Vladajuća stranka trenutno ima popularnost manju od 30 procenata, prema državnoj agenciji za istraživanje javnog mnjenja VTsIOM – što je pad od 10 odsto u odnosu na prošle izbore za Dumu 2016.