Rastu napetosti između Irana i Izraela

Rastu  napetosti  između Irana i Izraela

Izraelski ratni kabinet je odlučan da odgovori na napad Irana ali tek treba da odluči o vremenu i obimu. Izrael traži uvođenje svih mogućih sankcija Iranu. Teheran upozorava da će izvesti snažniji napad ukoliko Tel Aviv ili Vašington uzvrate na njihov udar, tokom kojeg je lansirano više stotina dronova i desetine krstarećih i balističkih raketa. SAD i EU su oštro osudile napad Teherana. Pozivaju obe strane na suzdržanost. Održana hitna sednica SB UN. Antonio Guteres upozorio na opasnost od sukoba širokih razmera. Izrael pozvao Savet bezbednosti da uvede dodatne sankcije Teheranu. Iran poručuje da je iskoristio svoje pravo na samoodbranu.


Iran je otvorio aerodrome “Imam Khomeini” i “Mehrabad” u glavnom gradu Teheranu, javlja državna novinska agencija Tasnim.


Vlasti su zatvorile aerodrome u nedelju pre nego što su izvele napad raketama i dronovima bez presedana na Izrael.


Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da će Francuska učiniti sve što može da izbegne dalju eskalaciju sukoba između Izraela i Irana na Bliskom istoku.


“Svi smo zabrinuti zbog moguće eskalacije. Učinićemo sve što možemo da izbegnemo rasplamsavanje sukoba“, rekao je Makron i pozvao Izrael da pokaže uzdržanost u bilo kakvom odgovoru.


Rekao je i da će danas razgovarati sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, i dodao da je u kontaktu i sa drugim zemljama u regionu.


Ponovio je da je napad Irana na Izrael bio nesrazmeran, napominjući da je Francuska pomogla u presretanju dronova i projektila, na zahtev Jordana.