Iran proizvodi sve više obogaćenog uranijuma?

0

Ministar spoljnih poslova Irana Mohamed Džavad Zarif izjavio je da je njegova zemlja prekršila uslove nuklearnog sporazuma iz 2015. godine i da je prešla granicu dozvoljene količine obogaćenog uranijuma koje može imati na zalihama. Na zalihama ima više od 300 kilograma obogaćenog uranijuma, naveli su anonimni izvori.

Iranski zvanični su upozorili da će preći dozvoljene granice i ocenili da ostale potpisnice sporazuma – Nemačka, Velika Britanija,Francuska , Rusija i Kina nisu dovoljno učinile da bi Iran zaštitile od ekonomskih sankcija Sjedinjenih država.

Sedmog jula ističe novi rok posle kojeg bi u Iranu mogli proizvodnju obogaćenog uranijuma čistijeg od one koju dopušta sporazum.

Kriza u zalivu je bila na ivici rata, kada je pre dve nedelje Vašington opozvao vazdušne napade koji su bili planirani. Prošle nedelje Iran je saopštio da njegovi zahtevi nisu ispunjeni i da je Vašington odbio pozive iz Evrope da omekša stavove prema Teheranu.

Evropske diplomate su tada ocenile kako je Iran na putu da u narednim danima pređe prag dopuštene proizvodnje obogaćenog uranijuma definisanog nuklearnim sporazumom sa svetskim silama.

Iran je poslednjih nedelja postavio nekoliko rokova za dogovor, zapretivši kako će, u slučaju da toga ne bude, odustati od ograničenja iz nuklearnog sporazuma.

Tenzije u Zalivu porasle su od kako se SAD jednostrano povukao iz sporazuma prošle godine i nametnuo sankcije Iranu.

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Unesite ime