Tajms: Abramovič posreduje između Putina i Zelenskog

0

Prošle srede ujutru privatni avion Hawker 800XP poleteo je sa aerodroma Ataturk u Istanbulu, leteći rutom istočno preko Crnog mora i ulazeći u ruski vazdušni prostor iznad Sočija. Ubrzo nakon toga u blizini ruskog lečilišta Mineralnije Vodi, isključio je svoj radarski uređaj za praćenje leta.

Te večeri, isti avion poleteo je sa aerodroma Vnukovo u Moskvi i vratio se u Istanbul. U avionu je bio Roman Abramovič, ruski milijarder i bivši vlasnik fudbalskog kluba Čelzi koji je u razgovorima s Ukrajinom obavljao posao neslužbenog izaslanika predsednika Rusije Vladimira Putina.

Abramovič se u Moskvi susreo s Putinom, a doneo mu je rukom pisanu belešku predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, u kojoj su bili navedeni ukrajinski uslovi za okončanje rata.

Kako otkriva britanski Tajms, Putin je Abramoviču ljutito rekao da poruči Zelenskome: “Reci mu da ću ih razbiti”.

Vrativši se u Istanbul, Abramovič se sastao s Rustemom Umerovom, članom ukrajinskog parlamenta s kojim je razgovarao o sastanku s Putinom. Tajms saznaje da je Umerov, bivši poslovni čovek koji govori i turski i ruski, predstavnik Kijeva u pregovorima. Pregovarači su održali niz sastanaka u hotelima s pet zvezdica u Istanbulu, koje je koordinirao Ibrahim Kalin, portparol turskog predsednika Erdogana.

Uprkos Putinovom odgovoru na poruku Zelenskog, kako piše dopisnik Tajmsa iz Istanbula, postignut je napredak u pregovorima, a razgovori između ukrajinskih i ruskih predstavnika trebalo bi da se nastave ove nedelje.

Abramovič i Umerov takođe su posetili Kijev, gdje je ruski bogataš upoznao Volodimira Zelenskog. Abramovič je putovao privatnim avionom koji je leteo preko poljskog glavnog grada Varšave. Budući da je njegov privatni avion pod sankcijama EU, Abramović leti avionom registrovanim na tursku firmu. Tajni pregovori između Abramoviča i Umerova tekli su paralelno sa sastankom koji je organizovala Turska, između Sergeja Lavrova i Dmitra Kulebe, ruskog i ukrajinskog ministra spoljnih poslova, u Antaliji 10.marta. Ali, na tom sastanku nije postignut nikakav napredak.

Roman Abramovič, koji je zaradio svoje bogatstvo procenjeno na oko 5,5 milijardi funti u postsovjetskoj privatizaciji, u prvom redu je motivisan vlastitim interesom, ali čini se da mu i ukrajinski predsednik Zelenski veruje. Da je tako, svedoči jučerašnja izjava Zelenskoga koji je, između ostaloga rekao da su neki ruski preduzetnici ponudili novčanu pomoć Ukrajini i njenoj vojsci.

Zelenski je kazao kako je dobio signale nekoliko ruskih preduzetnika, pa tako i milijardera Romana Abramoviča.

“Dobili smo signale od njega i još nekih preduzetnika koji su nam rekli: ‘Možemo pomoći na ovaj ili na onaj način, možemo nešto učiniti“, ispričao je Zelenski i dodao kako su neki rekli da su spremni pomoći u obnovi zemlje nakon rata. ‘Spremni smo preneti poslove u Ukrajinu, živimo u Engleskoj ili negde u Švicarskoj, mi to želimo. Ali šta da učinimo da više ne budemo na listi za sankcije?“- preneo je ukrajinski predsednik.

Više od dvadeset ruskih bogataša je trenutno u Turskoj, gde se državljanstvo može kupiti kupovinom nekretnine od 250.000 dolara. I Abramovič je svoje dve jahte privezao u Bodrumu, gde su ih dočekali ukrajinski demonstranti. Iako su ga sankcionisale Britanija i Evropska unija, Turska nije uvela nikakve vlastite mere. Izvori Tajmsa, navode kako je Abramovič, nakon što je lično svedočio posledicama rata u Kijevu, odlučan da pomogne u okončanju rata. Abramovičeva majka Irina rođena je u Ukrajini, a njegova ćerka Sofija javno se protivila ruskoj invaziji.

I Britanija i Evropska unija su Abramoviču nametnuli stroge sankcije zbog njegove povezanosti s Vladimirom Putinom, i zamrzli sredstva pod njihovom jurisdikcijom. Međutim, SAD nisu uvele sankcije ruskom milijarderu. Kako piše Volstrit žurnal Zelenski je zamolio američkog predsednika Bajdena da ne sankcioniše Abramoviča jer smatra da bi mogao posredovati u mirovnim pregovorima između Ukrajine i Rusije.