Tramp: Rešio sam da oživim Ameriku!

0

Predsednik SAD Donald Tramp pozdravio je veliki američki povratak u govoru o stanju nacije u Kongresu održanom uoči glasanja u gornjem domu tog tela gde će kako se očekuje biti oslobo]en krivice u procesu opoziva.
U godišnjem obraćanju o stanju nacije Tramp je govorio snažno u prilog svog reizbora za novi četvorogodišnji mandat.
Govorio je u Donjem domu Kongresa gde većinu imaju demokrate, u kome je u decembru pokrenut proces njegovog opoziva, ali on nije ni pomenuo reč opoziv. “Stanje nacije je bolje nego ikada ranije. Čim sam preuzeo funkciju, rešio sam da pod hitno oživim američku privredu – izmenio sam rekordan broj regulativa, koje ‘ubijaju’ radna mesta, uveo sam istorijske i rekordne poreske olakšice i borio se za poštene i recipročne sporazume o ekonomiji”, rekao je Tramp.
On se uzdržao od otvorenog napada na članove Donjeg doma Kongresa, koji su protiv njega pokrenuli proces opoziva po optužbama za zloupotrebu vlasti i opstrukciju Kongresa, mada je ipak imao neke zajedljive opaske na demokrate.
“Pre tri godine počeli smo povratak Amerike, broj radnih mesta raste, opada broj zločina, smanjuje se siromaštvo, a naša zemlja je ponovo jako cenjena, rekao je Tramp u obraćanju naciji koje je trajalo sat i 18 minuta prenošenom preko televizije.
“Neprijatelji Amerike beže, budućnost Amerike je svetla. Godine ekonomskog opadanja su prošlost. Godine kada su druge nacije iskorištavale našu zemlju su iza nas”, naveo je Tramp u obraćanju članovima Kongresa, odbijajući na samom početku skupa da se rukuje sa predsedavajućom Predstavničkog doma Nensi Pelosi.
Pelosi je, kako su primetili kritičari, preskočila tradicionalnu dobrodošlicu predsedniku kada se obično kaže da je njegov dolazak izrazita čast.
Ona je na kraju njegovog obraćanja pred kamerama pocepala Trampov govor.