Tramp zabranjuje ulaz u SAD

0

Predsednik SAD Donald Tramp napisao je na tviteru da će zbog koronavirusa i gubitka posla narediti da se privremeno zaustavi imigracija u tu zemlju.

“U svetlu napada Nevidljivog Neprijatelja, kao i potrebe da se zaštite poslovi naših velikih američkih građana, potpisaću izvršno naređenje o privremenoj obustavi imigracije u Sjedinjene Države!”, napisao je Tramp na tviteru.

Izborni zvaničnici širom SAD uklanjaju bilrališta ili ograničavaju mogućnost građana da lično glasaju na predstojećim izborima u nekim državama, što izaziva zabrinutost grupa za zaštitu glasačkih prava koji kažu da bi tako pojedinim osobama moglo da bude oduzeto prava glasa.

U Nevadi, izborni zvaničnici otvoriće samo jedno biračko mesto u svakom okrugu za stranačke izbore u junu. Na Floridi, okužni zvanicnici upozoravaju da će možda morati da objedine biračka mesta u državi dok che u Ohaju samo osobama sa invaliditetom i beskućnicima biti dozvoljeno da lično glasaju na izborima naredne nedelje.

Zatvaranje biračkih mesta događa se u vreme kada brojni državni zvaničnici ohrabruju glasače da glasaju poštom i proširuju mogućnosti za to.

Mnogi izborni zvaničnici i zdravstveni stručnjaci smatraju da je glasanje putem pošte najbolji način da se spreči širenje koronavirusa i da se prevaziđe problem nedostatka osoblja za glasačka mesta, koji mogu da rade od kuće ne ugrožavajući svoje zdravlje