Tramp o ambasadoru, ambasador o Trampu

0

Američki predsednik Donald Tramp upozorio je Iran da je “bolje da bude pažljiv”, nakon što je Teheran najavio da će uskoro povećati nivo obogaćivanja uranijuma preko limita, dogovorenog nuklearnim sporazumom iz 2015. godine.

Obraćajući se novinarima pre odlaska za Morstaun u Nju Džersiju, Tramp se osvrnuo i na britanskog ambasadora u SAD Kima Deroka, koji je navodno kritikovao njegovu administraciju.

Tramp je rekao da Derok nije dobro služio Velikoj Britaniji, prenosi Rojters. Britanski ambasador u SAD ocenio je da je Trampova administracija nesposobna i disfunkcionalna i da je mala verovatnoća da će se poboljšati, otkrivaju diplomatske depeše koji su procurile u javnost.

Britanski Forin ofis nije osporio autentičnost ovih dokumenata, ali je naveo da njihovo objavljivanje predstavlja “štetno ponašanje” i da javnost očekuje do diplomata pruži iskrene procene politike u zemlji gde službuje. U dokumentima, koje je objavio “Mejl on Sandej”, Trampova politika o Iranu ocenjuje se kao “nekoherentna i haotična”.

Donald Tramp i njegov kabinet nesposobni su i disfunkcionalni, a njihova je politka prema Iranu je haotična, ocena je britanskog ambasadora u SAD-u u diplomatskim depešama kojih se domogao britanski list “Mejl on sandej”.

Kim Darok, prema nizu tajnih depeša i beleški poslatih vladi u Londonu, koje je list dobio na uvid, kaže:

– Zapravo smatramo da aktuelni kabinet neće postati bitno normalniji nego što jeste; manje disfunkcionalan; manje nepredvidljiv; manje podeljen unutrašnjim sukobima; manje diplomatski nespretan i nevešt”, napisao je navodno Darok u jednoj depeši.

Prema pisanju britanskog lista, najoštriji su epiteti koje je britanski diplomata upotrebio u opisu američkog predsednika “nesiguran” i “nesposoban”.

Uglavnom su tačne vesti američkih medija o žestokim unutrašnjim sukobima i haosu u Beloj kući, piše još navodno Darok.

U depeši najnovijeg datuma poslatoj 22. juna, britanski ambasador kritikuje Trampovu politiku prema Iranu, nazivajući je ‘nekoherentnom’ i ‘haotičnom’.

Tvrdnja američkog predsednika da je opozvao raketni udar na Iran zato što je moglo da strada 150 Iranaca “nije baš uverljiva”, kazao je navodno britanski diplomata. Darok je takođe ocenio da će predsednik Tramp “pasti” i doživeti “ponižavajući kraj”.

U britanskom ministarstvu spoljnih poslova nisu odbacili istinitost depeša.

– Britanska javnost očekuje da naši ambasadori ministrima šalju iskrene, neulepšane ocene politike u zemljama u koje su poslati – kazala je predstavnica ministarstva.