Uhapšen vođa kavačkog klana Kašćelan

0

Crnogorska policija je objavila da preduzima planske aktivnosti usmerene prema kriminalnim grupama. Na twiter nalogu Uprave policije Crne Gore prikazan je kratak video klip na kome se vidi privođenje tri osobe od strane Posebne jedinice policije.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović kazao je da je hapšenje navodnog vođe kavačkog kriminalnog klana Slobodana Kašćelana podvig crnogorske policije.

“Ovo je, po mom skromnom sudu, najveći uspjeh koji je crnogorska policija ostvarla u proteklih 10 godina. Radi se o kriminalcima koji nemaju državni značaj, nego koji imaju regionalni, da ne kažem evropski značaj,” kazao je on poslije konferencije za novinare Savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou.

“Mogu samo da kažem da se akcija nastavlja, da će biti pretresa i danas na više lokaija. Da se aktivnosti spcijalnih jedinica u ovom trenutku odvijaju i da ćemo u narednim satima ili danima imati jednu jasniju sliku okoznačaja slučaja i oko svega što se dešavalo”, kazao je on.

On je napomenuo da je ranije saopšteno da će borba protiv organizovanog kriminal biti prioritet Vlade.

“Ovo je tek početak. Ruda pravde je definitivno krenula. Ruka pravde do ovih ljudi nije dosad mogla da stigne”,kazao je on.

Na kraju je poruči da ukoliko ne bude opstrukcija, da će se Crna Gora izboriti sa organizovanim kriminalom.

“Građanima smo obećali da mafija neće vladati Crnom Gorom. To se ostvaruje i ukoliko neko nas ne bude spriječio u tome, garantujem da će ovo da bude činjenica u ne tako dugom vremenskom periodu,” kazao je Abazović.

Iz vrha Uprave policije Vijestima je nezvanično rečeno da su uhapšeni sumnjivi za planiranje i izvršenje likvidacija.

Navodni vođa kavačkog kriminalnog klana Slobodan Kašćelan, njegov telohranitelj Vladimir Vučković, Kotorani Miloš Radonjić i Krsto Maroš, uhapšeni su u Kotoru u policijskoj akciji, rečeno je Vijestima iz vrha Uprave policije.

Osim njih, inspektori Sektora za borbu protiv kriminala uhapsili su još tri osobe, a trgaju za još nekoliko članova i organizatora te kriminalne grupe.

Jedan član organizovane kriminalne grupe “kavači” uhapšen je u Pljevljima.

Među uhapšenima je i kum drugog navodnog vođe kavčana, Radoja Zvicera.

Iz vrha Uprave policije Vijestima je nezvanično rečeno da su uhapšeni sumnjivi za planiranje i izvršenje likvidacija. U istoj akciji policija traga za Radojem Zvicerom.

Kašćelana sumnjiče da je organizovao kriminalnu grupu koja je počinila i planirala više teških krivičnih dela, za koje je zaprijećena kazna i do 40 godina zatvora.

Policija je jutros zvanično saopštila da preduzimaju planske aktivnosti usmjerene prema kriminalnim grupama.

“Uhapšeno više lica. Aktivnosti su u toku”, objavljeno je na njihovom Twiter nalogu, na kom je i postavljen snimak akcije.

Kašćelan je u policijskoj evidenciji označen kao jedan od vođa kavačkog klana. Osim njega, šefom tog klana policija označava Radoja Zvicera, koji u Crnoj Gori nikada nije hapšen u većim policijskim akcijama.

Taj Kotoranin sa slobode se branio od optužbi da je izvršio krivično delo – zelenašenje.

Takva odluka doneta je krajem 2019. godine, nakon što je sud prihvatio jemstvo u iznosu nešto više od 500.000 eura u protiv vrednosti nekretnina. Kašćelan je optužen za zelenaštvo izvršeno na organizovan način. Prvobitno, Specijalno državno tužilaštvo na teret mu je stavljalo teža krivična dela.

U istom predmetu sudi se i Igoru M. Božoviću, njegovom sinu Vladimiru Božoviću, Davoru M. Preleviću, Milošu D. Radonjiću, Siniši S. Vlahoviću, Aleksandru M. Đurišiću, Stefanu S. Brnoviću, Đerđu N. Camaju, Igoru M. Đurišiću, Aleksandri M. Bogdanović, braći Nikoli N. Andriću i Igoru N. Andriću, Tripu Z. Moškovu i Goranu S. Ljubatoviću. U optužnici se između ostalog navodi da su Kašćelan i Igor Božović, organizovali kriminalnu grupu, a zatim vrbovali ostale članove.

Kriminalna grupa imala je za cilj vršenje krivičnih djela iznuda – zelenaštvo, nedozvoljeno držanje oružja, prodaja droge, omogućavanje uživanja opojne droge, davanje mita, teško djelo protiv opšte sigurnosti, pranje novca. Kašćelan je krajem juna 2016. godine ranjen u Novom Sadu.

Specijalno državno tužilaštvo i službenici Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala nedavno su, kako je saopšteno, spriječili ubistvo Kašćelana.

Prema tim navodima, trebalo je da bude likvidiran 22. januara dok je blindiranim automobilom dolazio na suđenje u Viši sud u Podgorici.

Kašćelan je tog dana trebalo da bude napadnut na jednom od semafora u Podgorici dok se nalazio u automobilu – plan kriminalne grupe bio je da aktiviraju improvizovanu eksplozivnu napravu, koju bi postavili tako što bi motociklom prišli njegovom vozilu i magnetom je prikačili…

Specijalni tužilac Saša Čađenović saopštio je na konferenciji za novinare da je realizacija kriminalnog plana “prekinuta u trenucima izvršenja krivičnog dela”, ne pojašnjavajući detalje gde i kako je osujećen plan organizacije. On nije pominjao ime mete.