UN danas o Kosovu

0

Na dvadesetu godišnjicu od donošenja rezolucije 1244 u Savetu bezbednosti UN u Njujorku biće predstavljen najnoviji izveštaj Unmika a ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ukazaće na potrebu stalnog razmatranja pitanja Kosova na sednicama SB i doslednom sprovođenju misije Unmika i Kfora. Očekuje se da će najveću pažnju privući nastup ruske delegacije koja će, sudeći prema najavama ruskog ministarstva spoljnih poslova, protestovati zbog toga što je pripadnik Misije privremene uprave UN-a na Kosovu (UNMIK), inače ruski državljanin, povređen i uhapšen u akciji kosovske policije na severu Kosova 28. maja.

U okviru redovne sednice SB o Kosovu, koja se doskoro održavala četiri puta godišnje održava u Njujorku, šef UNMIK-a Zahir Tanin daće kratak pregled najnovijih događaja i poslednjeg izveštaja generalnog sekretara. Od usvajanja Rezolucije 1244 održano je 113 sednica Saveta bezbednosti – redovne, vanredne, otvorene i zatvorene, kao i deset posebnih sastanaka na kojima su samo pročitana predsednička saopštenja.

Velika Britanija tražila je nedavno da se pitanje Kosova zauvek skine sa dnevnog reda ovog tela, dok su Amerikanci i Rusi smatrali da sednice treba da se održavaju dva, odnosno tri puta godišnje. Postigli su kompromis u februaru: ove godine biće ih tri, a od 2020. održavaće se dva puta godišnje – u aprilu i oktobru.

Savet bezbednosti ima 15 članova – pet stalnih Amerika, Rusija, Kina, Velika Britanija i Francuska i 10 rotirajućih koje bira Generalna skupština UN na period od dve godine.

Da bi se doneo zajednički stav potrebno je da ga podrži većina članova Saveta bezbednosti, ali da niko od takozvane velike petorke ne budu protiv.

Dok se vojska Srbije povlačila sa Kosova, pre 20 godina u Ujedinjenim nacijama usvojena je verovatno najcitiranija rezolucija na Balkanu – rezolucija 1244. Kosovo je u međuvremenu proglasilo nezavisnost, pregovori Beograda i Prištine traju već godinama i ova rezolucija više nema isti značaj, ali analitičari kažu da od njenog usvajanja – nije bilo značajnijih diplomatskih pomaka.

Rezolucija 1244 usvojena je dan posle potpisivanja Vojno-tehničkog sporazuma iz Kumanova koji je označio kraj NATO bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine. Između ostalog, potvrdila je „privrženost svih država članica (Ujedinjenih nacija) suverenitetu i teritorijalnom integritetu Savezne Republike Jugoslavije“ – države koja više ne postoji, ali je naložila povlačenje jugoslovenske vojske i policije sa Kosova i Metohije – stavljajući ovu teritoriju pod međunarodnu upravu.