Meta: Izbori vode u krizu u Albaniji

0

Predsednik Albanije Ilir Meta jutros je na vanrednoj konferenciji za novinare pojasnio svoju odluku o poništavanju lokalnih izbora 30. juna. Pozivajući se na Ustav, on je rekao da je predsednik Republike jedini ustavni organ koji ima ovlašćenje da odredi datum izbora i sprovođenje referenduma. "Nijedan datum izbora ne sme biti dan razdora.

Postoji realna opasnost da će Albanija krenuti ka neželjenoj eskalaciji koja može izazvati nepredvidive posljedice. To je pretnja miru u zemlji. Moramo imati slobodne I nekompromitovane izbore“, rekao je Meta. Prema njegovim rečima, ako na izborima za organe lokalne samouprave učestvuje samo većina, onda se građanima krši efektivno ostvarivanje prava na izbor. "Postoji samo jedan kandidat na ovim izborima koji će biti izabran za gradonačelnika. To jasno pokazuje da je ovaj izborni proces fiktivan, narušeni su demokratski standardi “, rekao je on.

U kontekstu napete političke situacije ovakvi izbori stvaraju rizik od građanskog sukoba. Predsednik se mora racionalno angažovati da zaštiti ustavne vrednosti i principe “, dodao je on. Meta kaže, primetio je da je ponašanje političkih aktera u zemlji stvorilo klimu sukoba u zemlji. Obe strane su ohrabrene da se međusobno isprovociraju, deleći građane. Ova opasnost mora biti sprečena ustavnim sredstvima, neophodno je poništenje datuma izbora. Ukidanje uredbe znači njihovo odlaganje za drugi datum. Poništavanje izbora je jedino hitno sredstvo za rešavanje ozbiljne političke krize i biće odloženi za drugi datum koji ćemo dogovoriti “, rekao je albanski predsednik Iljir Meta.