Uragan „Ida“ napravio pustoš

0

Predsednik Sjedinjenih Država Džo Bajden proglasio je katastrofu u saveznoj državi Luiziani i naredio da se područjima pogođenim uraganom Ida pruži savezna pomoć, saopšteno je iz Bele kuće.

CNN javlja kako je najmanje jedna osoba poginula i da su brojni delovi Luiziane ostali bez struje.

Mnogi traže pomoć i spašavanje jer je njihove kuće okružila voda. Preti opasnost od bujičnih poplava.

“Pomoć može uključivati sredstva za privremeni smeštaj i obnovu domova, zajmove s niskim kamatama za pokrivanje gubitka neosigurane imovine i druge programe pomoći kako bi se pojedinci i vlasnici preduzeća oporavili od katastrofe”, stoji u saopštenju.

Uragan Ida, koji je u nedelju 29. avgusta stigao do obale Luiziane kao uragan kategorije 4, uz vetrove od oko 240 kilometara na sat, prolome oblaka i visoke talase koji su potopili velik deo obale, u međuvremenu je oslabio na kategoriju 1 po Saffir-Simpsonovoj lestvici.

Ovaj uragan će staviti na test sistem odbrane od poplava koji je u Nju Orleansu ojačan nakon uragana Katrina 2005. u kojem je živote izgubilo 1.800 ljudi

Više od milion domova u Luiziani su ostali bez električne energije, a predsednik Bajden je rekao da mogu da prođu nedelje dok se sistem ne vrati u normalno stanje.