Završen drugi sastanak vlasti i opozicije

0

Na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Beogradu danas je održan još jedan sastanak predstavnika vlasti i opozicije o izbornim uslovima. U razgovoru je postignuta saglasnost o tome da postoje određene pojave koje obe strane prepoznaju kao problematične i saglasne su da bi na njima trebalo da se radi, rečeno je posle sastanka.

-Ako ne bude slobodnih izbora u Srbiji, Savez za Srbiju neće učestvovati i to je naš stav. Mi klizimo ka sukobu i danas smo ponovili svoje stavove. Ono što smo danas postavili kao konkretan predlog. Najpre mislimo da je potrebno smeniti sve članove REM-a, kao i hitna smena direktora Agencije za korupciju i postavljanje novih ljudi, po istim uslovima kao i za REM, a to je visoka stručnost i dokazana stručnost za vladavinu prava- rekao je Nebojša Zelenović posle sastanka.

On je naglasio da bi ispunjenje ovih zahteva pokazalo da spremnost da se izađe na fer izbore, u suprotnom, smatra da bi bio izavan građanski sukob, a na pitanje da li postoji rok, rekao je da “ne želi da neko izvlači iz konteksta njegove izjave, ali da se govori o nedeljama”.

Sastanak je počeo oko 9 časova i trajao nešto više od dva sata. Kako javlja reporter “Blica” sa lica mesta, na FPN su jutro stigli, Vladimir Orlić, predsednik Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, predsednik IO SNS Darko Glišić, Dejan Đurđević, poslanik SNS Vladimir Đukanović, Nebojša Zelenović, predsednik DS Zoran Lutovac,

Žarko Obradović, Miroslav Aleksić iz “Narodne stanke” Vuka Jeremića, Vladan Glišić, Nemanja Nenadić, Dragoslav Šumarac iz DS-a, Tomislav Zigmanov…

Nakon sastanka okupljenim novinarima obratio se Vladimir Đurić iz SMS. On je rekao da atmosfera bila dobra i da postoji saglasnost da određene pojave jesu problematične, poput funkcionerske kampanje.

– Svima je jasno da postoje deficiti u izbornom procesu i finansiranju kampanje koja favorizuje velike igrače. Možemo kroz dijalog doći do nekih promena, ali je važno da se to pretoči u zakone. Trenutno smo dosta daleko od toga – rekao je Đurić nakon sastanka.

Aris Movsesijan iz Nove stranke rekao je da je današnji sastanak bio konstruktivniji nego prethodni.