Erdogan: „ Ruske rakete vredne tenzija sa SAD“

0

Odluka Turske da kupi ruske raketne sisteme protivvazdušne odbrane “S-400” vredna je tenzija u odnosima Ankare i Vašingtona, izjavio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan. – Sami kupujemo svoje oružje – naglasio je Erdogan za “Njujork tajms”.

On je podsjetio da su generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i bivši predsednik SAD Donald Tramp ranije potvrdili da Turska “ima pravo da bira od koga će da kupi oružje”. Prema njegovim rečima, da su SAD prodale Turskoj raketne sisteme “patriota”, Ankara ne bi morala da kupuje “S-400”, preneo je TAŠ.

– Mislim da je bilo vredno tenzija. Možemo da jačamo našu odbranu onako kako mi želimo – rekao je Erdogan na pitanje novinara da li su postupci Ankare bili vredni tenzija sa Vašingtonom.

Moskva i Ankara potpisale su ugovor o isporuci ruskih sistema 2017. godine, čime je Turska postala prva članica NATO-a koja je kupila “S-400” od Rusije. SAD su nakon toga saopštile da Turska zbog te odluke više ne može da učestvovuje u programu proizvodnje aviona “F-35”.