Hapšenja u BiH

Hapšenja u BiH

Sedam osoba je uhapšeno je danas u Bosni i Hercegovini zbog sumnje da su počinili masakr civila bošnjačke nacionalnosti devedesetih godina u mestu Balatun na severoistoku BiH, objavili su policija i tužilaštvo.

Policajci Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su ove osobe na području Bijeljine i Sokoca, u bh. entitetu Republika Srpska (RS), saopšteno je iz te agencije.

Osumnjičeni se terete sa su kao pripadnici policijskih struktura RS učestvovali u ubistvu 22 osobe bošnjačke nacionalnosti, među kojima je bilo 7 dece i 8 žena, u mestu Balatun kod Bijeljine, objavilo je Tužilaštvo BiH.

Među uhapšenima su i osobe koje se terete da su direktno učestvovale u egzekucijama žrtava.

Nalog za hapšenje je izdao tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH. Osumnjičeni će nakon hapšenja biti predati tužiocu na ispitivanje.

U noći između 24. i 25. septembra 1992. godine pripadnici specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske, poznati pod nazivom ,,Pahuljice’’, odveli su članove porodica Sarajlić, Sejmenović i Malagić na reku Drinu u selu Balatun i tu ih ubili. Među njima je bilo sedmoro dece i osam žena.

Petnaest tela je pronađeno u susednoj Srbiji, na grobljima u Sremskoj Mitrovici, Šapcu i Beogradu.