Kurti: Podnosimo zahtev za članstvo u EU

Kurti: Podnosimo zahtev za članstvo u EU

Premijer Kosova, Aljbin Kurti, rekao je da će Kosovo ove godine podneti zahtev za članstvo u Evropskoj uniji.

Kurti je u intervjuu za švajcarsku televiziju „Blick“ rekao da se nada da će ove godine pet nepriznatih država EU učiniti veliki korak ka priznanju.

Mi ćemo se ove godine prijaviti da postanemo članica Evropske unije. Bilo bi veoma dobro da Kosovo bude primljeno u Savet Evrope i NATO-ov program Partnerstvo za mir“.

U kontaktu smo sa državama koje nisu priznale. Četiri od njih su i u NATO-u: Španija, Slovačka, Grčka i Rumunija. I Kipar, koji je deo Evropske unije, ali ne i NATO“.

Nadam se da će ove godine ove zemlje učiniti veliki korak ka priznavanju nezavisnosti Kosova i pridružiti se većini zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova, a koje su deo EU i NATO“.

Premijer je istakao da je Kosovo prošle godine učestvovalo u „Defender 2021“ sa državama članicama NATO-a, dok je Srbija bila sa Rusijom u „Slovenskom štitu“.

Kosovo je učestvovalo u ‘Defender 2021’ od marta do juna sa 330 vojnika i mi smo među zemljama domaćinima. Dok je Srbija učestvovala zajedno sa Rusijom u ‘Slovenskom štitu’ sredinom oktobra prošle godine“.